pátek 11. února 2011

Egypt a můj zájem o něj!

„Jak začít? Snad jen, že každý asi nejspíš ví jaká je situace v Egyptě a těm, kteří toto místo chtějí navštívit se to nedoporučuje, někdy i přímo zakazuje. Mě toto místo láká už spoustu let, neboť se zajímám o historii, obzvlášť o starověkou atd... například mezi mé oblíbené odvětí patří Egypt, Římané, Řekové ... prostě se rád zajímám o tyto věci. V blízkých letech se chystám Egypt navštívit i další města a nafotit plno krásných fotek a prožít mnoho zážitků. Teď jen pár informací o Egyptě :) .."
Trošku starší novinka:

Nepokoje v Egyptě ohrožují české archeology a 50 let jejich práce !!!

Výsledky více než padesátileté práce českých egyptologů jsou ohroženy. „Památky se ocitly ve stínu společenského dění. Lidstvo tak přichází o hodně. Jsou poškozovány památky, které dokumentují vlastně jednu z prvních civilizací na této planetě. ty škody jsou vážné a nenávratné,“ řekl Právu šéf českého egyptologického výzkumu Miroslav Bárta. 

 „Co si o tom myslíte? Podle mého názoru příšerné, tak dlouho na tom makali a zničí jim to jedno špatné období Egypta? ... "

Pár informaci o Egyptě a jeho památkách:

Egypt:

vlajka-egypt-800-300x199 EgyptJedná se o arabskou republiku v severovýchodní části Afriky s rozlohou přes 997 tisíc km2. Ze severní  strany je omýván Středozemním mořem a z východní pak mořem Rudým. Nejvýznamnějším tokem země je bájná řeka Nil, která je druhou nejdelší na světě. Egypt na západě sousedí s Libyí, na jižní straně se Súdánem a na severovýchodě s Izraelem. Jedná se o jednu z nejlidnatějších zemí na celém území Afriky – vyskytuje se zde přibližně 78 milionů obyvatel, kdy většina obývá území okolo hlavního toku, kde jsou alespoň částečně optimální podmínky pro zemědělství. A není se čemu divit, nehostinná suchá poušť Sahara, příliš jednoduché živobytí nenabízí.

Památky a kultura Egypta:
Egypt byl velkolepou starověkou říší, která po sobě nechala modernímu Egyptu velké kulturní dědictví, které dnešní Egypťany živí. Nabízí tak svým návštěvníkům velký kus lidské historie a krásu egyptských monumentálních staveb.

Pyramidy v Egyptě
http://www.21stoleti.cz/fotky/1129035127.jpg Egyptské pyramidy, kterých je dnes asi 108, se nacházejí především v Gíze a Sakkáře. V Sakkáře se kupříkladu nachází i nejstarší z nich, pyramida faraóna Džoséra z třetí dynastie. V Gíze naproti tomu najdeme pyramidu Cheopse (Chufua), která je ze všech pyramid největší. Dokonce byla nejvyšší stavbou světa do stavby Eiffelovy věže. Nejspíš i proto se právě Cheopsova pyramida stala jedním ze starověkých divů světa.
Více se dočtete na samostatné stránce egyptských pyramid.

Velká sfinga
Socha sfingySocha Velké sfingy faraóna Chefréna (Rachefa) je 74 m dlouhá, 6 m široká a 21 m vysoká socha, jež je vytesána pouze z jednoho kusu kamene a jako taková je i největší na světě. Nachází se v Gíze a celá byla vykopána v roce 1925. Díky dřívějšímu vandalismu přišla o svůj nos, ale jinak je velice zachovalá. Vedle ní se v Egyptě nachází i řada menších sfing, například v Luxoru najdeme alej sfing plnou menších sošek sfing.
Více se dočtete na samostatné stránce Velké sfingy.

Chrám na Nilu
Pobřeží Nilu nabízí řadu staroegyptských chrámů jako například chrám v Karnaku, chrám v Luxoru či chrám Amenhotepa III. Luxor ale nabízí i další památky jako Velkou kolonádu nebo Údolí králů.

Mešity, minarety a další památky
Egypt byl na své cestě světem poznamenán arabskou a tureckou kulturou, to se odrazilo ve víře dnešních obyvatel Egypta, kteří jsou dnes také muslimové. Díky tomu můžeme v Egyptě najít bezpočet mešit (muslimských modlitebem) staršího i mladšího data, jejichž součástí jsou i minarety.
Z dalších památek jmenujme třeba Citadelu v Káhiře, Káhirskou věž nebo Egyptské muzeum rovněž v Káhiře. Alexandrijská knihovna, Řeckořímské muzeum a pevnost Quaitbey se potom nachází v Alexandrii.

 „Myslím, že informací je dostatečně, každému zvlášť se více budu věnovat snad jindy, doufám, že se vám článek líbil :)."

Zdroje: www.novinky.cz
             www.egyptane.cz
             www.egyptegypt.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat